27. syyskuuta 1913, Berliini

Tähtikirkas aikakuvamatka jatkuu ja tutustumme Leon päiväkirjoihin vuoden 1913 Berliinissä. Mustakantainen kirja on vaihtunut sinikantiseen ja välissä on vuosikausien aukko. Nuorukainen on varttunut keski-ikäiseksi ja edennyt uutistoimisto Havasin kirjeenvaihtajaksi maailman polttopisteeseen. Syyskuussa hän palaa toipumislomalta Rügenin saarelta.

"Tohtorin mukaan auttaisin itseäni parhaiten jos matkustaisin lomalle vaikkapa kolmeksi viikoksi ja vaikkapa Rügenin saarelle Binzin kylpylään. Hotelli Kurhaus oli kuulemma erityisen miellyttävä paikka, meri-ilma tekisi hyvää. Voisin muutenkin olla tyytyväinen, sillä ennusteeltaan hyvät hän passitti pohjoiseen ja ennusteeltaan huonot etelään Alppien suuntaan."

Ja hieman myöhemmin...

"En minä yksinäisyyttä pelkää, mutta katoamista ehkä; että nukahdan junan hyttiin, enkä herää ajoissa. Matkustajat poistuvat ja minä jään siihen, kukaan ei huomaa. Uudet matkustajat tulevat, mutta jatkan yhä junassa, aavematkustajana. Jatkan kenenkään huomaamatta viikkoja, kuukausia ja vuosia."

 Hotelli Kurhausin ranta elokuussa 1989 muutamaa kuukautta ennen kuin Berliinin muuri murtui

Hotelli Kurhausin ranta elokuussa 1989 muutamaa kuukautta ennen kuin Berliinin muuri murtui