19. joulukuuta 1913, Berliini

Leon pitkäaikainen isähahmo monsieur David uutistoimistosta kuolee. Suru valtaa mielen.

"Kello on yli puolen yön ja katselen seinällä olevaa Vermeer-kopioita, kirjettä lukevaa tyttöä. Ajattelen, että Davidissa oli jotain samaa kuin tuossa tytössä. Tila heidän ympärillään on sama. Huone on heidän avaruutensa, heidän yksityinen maailmansa, siihen paikkaan ei muilla ole pääsyä. Minä ajattelen kuinka David istuu huoneessaan ja alkaa väsyä. Hänen liikkeensä hidastuvat, käsi ei osu enää paperiin. Sydän on sammumaisillaan, mutta vielä se sykkii kerran, kaksi. Minä melkein näen kuinka hänen sielunsa alkaa hitaasti erkaantua ruumiista. Nyt se on kokonaan irti ja loittonee kuin painovoimaansa hitaasti menettävä planeetta."

 Jan Vermeerin maalaus

Jan Vermeerin maalaus